4 de juliol del 2012

La cuina catalana opta a ser patrimoni immaterial de la humanitat

Fa un temps em vaig assabentar que durant aquest any 2012 la Fundació Institut Català de la Cuina (FICC) està treballant per aconseguir que la UNESCO reconegui la cuina catalana com a patrimoni immaterial de la humanitat.

La cuina catalana és una representació cultural i un patrimoni que cal contribuir a preservar i a difondre, ja que és un dels elements que conforma la nostra identitat. És també part de la nostra història i ens distingeix com a símbol de qualitat al món.

Malauradament, avui dia, per manca de temps, s’està deixant de cuinar a casa, o com a mínim s’està començant a cuinar d’una manera tan diferent que tota la riquesa del saber tradicional associat a aquest àmbit es podria arribar a perdre en poques dècades. I és aquí on rau la importància d'aquesta candidatura i reconeixement per part de la UNESCO.

També és cert que molta gent, a casa seva, s’interessa per la tradició culinària i la practica, recreant els sabors que vénen del seu passat, i d’altra banda, als restaurants, molts professionals també s’encarreguen d’oferir aquest tipus de cuina al públic. Molts d’aquells que a casa ja no en poden gaudir van als restaurants per retrobar-se amb la seva memòria del gust en forma d’escudelles, trinxats, suquets, flams… 


La campanya ja compta amb el recolzament explícit de la Generalitat, del Parlament de Catalunya, administracions públiques, universitats, escoles de restauració i hostaleria, els gremis implicats i nombrosos particulars. Ara també, el bloc 'Descobrint els sabors de Sant Martí Sarroca' s'adhereix a aquest recolzament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada