12 de juliol del 2012

L'ànec mut del Penedès, plat de Festa Major

És de color negre i amb plomes blanques a les ales. De pell prima i carn consistent és un dels plats típics de Sant Martí Sarroca. L'ànec mut del Penedès porta aquest nom i es caracteritza perquè no pot clacar com la resta d'ànecs ja que té l'esòfag aixafat. Aquest tipus d'ànec prové de l'Amazones i es creu que va arribar aquí cap al segle XV, al tercer viatge de Cristóbal Colon. La seva adaptació va ser molt ràpida perquè a diferència d'altres varietats necessita molta menys aigua per viure.

Tota aquesta informació me l'ha proporcionat Joan Cerco, veí de Sant Martí que regenta el restaurant Sant Jordi-Ca la Katy. Preguntant també per la manera de preparar aquest plat, em va comentar que habitualment es cuina rostit amb fruites, per potenciar les sabors, i a Sant Martí es tradicional fer-ho en greixoneres, unes cassoles de llauna tapades. El sabor però de l'ànec no dependrà només d'això. Al vídeo, en Joan ens explica els molts factors que acabaran influint en el sabor del plat.




També em va comentar que en general es mengen les femelles de l'ànec, que són més petites (1,8kg davant els 3,5kg aproximats del mascle) i per tant tenen una carn més gustosa i melosa.

L'ànec és un plat que tradicionalment es menjava tan sols durant les celebracions i és de fet un dels plats típics de Festa Major, que s'està celebrant en aquests moments. Teniu fins dilluns 16 de juliol per apropar-vos, gaudir de les activitats de la festa i menjar un tradicional plat d'ànec mut del Penedès. Jo no m'ho perdré!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada