7 de març del 2012

La vinya a Sant Martí Sarroca

El passat cap de setmana vaig tornar a Sant Martí Sarroca per començar a recaptar informació sobre els productes típics que allà es conreen. No cal més que mirar el paisatge per veure que la vinya omple els camps santmartinencs, encara que en aquestes terres també s'hi conreen molts més productes sobre els que anirem parlant en aquest blog.

La meva primera trobada ha estat amb Josep Anton Domènech, pagès de Sant Martí Sarroca, propietari de Ca la Fina. Cinc generacions de tradició pagesa el fan tot un expert sobre tot en vinya. Aquí teniu un primer fragment sobre la conversa que vàrem mantenir on parla de les varietats de vinya a Sant Martí.




Així doncs, tot i que les varietats autòctones són el macabeu, el xarel·lo i la parellada a Sant Martí també s'hi conreen varietats originàries de França, com el pinot noir o el chardonnay.

M'ha semblat molt interessant saber que existeixen petites diferències en les necessitats de cada una de les varietats de Sant Martí Sarroca. La primera conclusió que puc extreure és que la parellada necessita més alçada, "com més muntanya millor", deia el Josep Anton. El xarel·lo en canvi no necessita tanta alçada i, tal i com comenta el Josep, és la única varietat que difícilment es troba fora del Penedès per les característiques climàtiques tan concretes que necessita. I per últim el macabeu, que segons el Josep Anton s'aclimata a més estats vegetatius.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada