5 d’abril del 2012

Què diuen els papers de Salamanca sobre Sant Martí Sarroca?


Fa uns dies vaig llegir que l’Ajuntament de Sant Martí Sarroca havia recuperat, a finals del 2011, diversos documents dipositats a l’Arxiu de Salamanca i he decidit canviar, temporalment, els camins de Sant Martí pels passadissos del seu Ajuntament. Aquí m’he trobat amb una bona pila de documents referents a l’època de la República i de la Guerra Civil a Sant Martí Sarroca i que potser em poden ajudar a entendre com ha evolucionat la producció agrícola des d’aleshores. He trobat interessant un document del Govern de la Generalitat de l’any 1937, l’Expedient d’avenços Reintegrals a l’Ajuntament de Castellsarroca (nom que va adoptar Sant Martí durant la II República). En ell es demana al Govern de la Generalitat que aboni la despesa del manteniment dels refugiats de guerra i com a justificació es fa aquesta descripció de la situació socio-econòmica del poble:
“Aquest Municipi és exclusivament agrícol, té 2.600 habitants, no compta amb cap comerç, indústria ni població, flotant d’un xic importància, i per tant els ingressos, solament procedeixen del repartiment general d’utilitats”
Actualment l'agricultura de secà continua sent el recurs econòmic més important del municipi, i el conreu principal és la vinya, encara que també hi ha oliveres, fruiters i algunes hectàrees d'hortalisses.
Tot i això actualment si que existeix activitat industrial encara que és reduïda. Això és el que diu l’enciclopèdia catalana al respecte:
“(l’activitat industrial) es limita a algunes empreses dels rams de la metal·lúrgia, el tèxtil, la perfumeria o de materials de construcció. Malgrat l'existència de jaciments de guix a Can Sogues, no s'exploten, i l'activitat derivada de l'aprofitament de minerals es redueix a la fabricació de ciment i d'escaiola i a l'extracció d'àrids o sorres”
Tot i que podem dir que Sant Martí Sarroca ha tingut una gran evolució el seu caràcter continua sent agrícola, i és precisament aquesta part la que m’interessa investigar, tota la tradició pagesa que envolta Sant Martí. Us deixo per acabar una imatge pertanyent als recuperats papers de Salamanca, una fotografia del Sant Martí Sarroca dels anys 40.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada